Новости

Справу ексголови ДПЗКУ Власенка зупинили: він виїхав до Іспанії

Справу стосовно розтрати та привласнення коштів з боку ексголови ДПЗКУ Андрія Власенка наразі призупинили, а сам він втік до Іспанії. Про це редакція дізналася з відповіді Офісу генпрокурора та власних джерел.

У 2020 році Власенка звільнили з ДП «Укрліктрави» через неналежне виконання посадових обов’язків і мільйонні податкові борги підприємства. Пізніше повідомлення зникло з сайту міністерства, але залишилося в кеші пошукової системи Google. Після цього його спочатку призначили в.о.заступника голови правіління збиткового акціонерного товариства «ДПЗКУ» призначили посадовий оклад у розмірі 230 тис. гривень. Далі його без спецперевірки призначили на посаду в.о. голови правління.

Злочинна схема керівництва ДПЗКУ полягала в здійсненні експортних операцій зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. «Зокрема, за кредитні кошти, отримані під державні гарантії, посадові особи державної корпорації закуповували зернові через фіктивні підприємства і експортували товари за ціною, значно нижчою за ринкову. Так, лише протягом січня-травня цього року було укладено близько 10 збиткових зовнішньоекономічних контрактів на експорт зерна.

Наприклад, в січні 2021 посадовці ДПЗКУ уклали два контракти про продаж зернових культур загальною вагою 60 тис. тонн, для їхнього подальшого перепродажу з підконтрольною компанією-нерезидентом Rl Prosperis Commerce SА (Швейцарія). За контрактом вартість продукції становила 260,5 доларів за тонну, це приблизно на 10 доларів менше ринкової вартості.

Rl Prosperis Commerce Sa мала забезпечити постачання суден під навантаження в порту Одеси, проте в обумовлені контрактами терміни покупець продукції не зміг зафрахтувати судна. Компанія не виконала умови контрактів і не перерахувала кошти на рахунки ДПЗКУ. А посадові особи корпорації ухвалили рішення про недоцільність відвантаження продукції за контрактами і уклали мирові угоди, які не передбачали виплату компенсації.

Ще один такий контракт був укладений 17 лютого з тією ж Rl Prosperis Commerce Sa щодо постачання 50 тисяч тонн кукурудзи по 257 доларів за тонну – ціна, фактично нижча за ринкову. У березні ДПЗКУ уклала окремий контракт з компанією. Він вносив зміни в основний контакт про постачання ще 12 тисяч тонн кукурудзи по 259 доларів за тонну з кінцевим постачанням продукції в Китай. За версією слідства, ДПЗКУ через цей контракт зазнає збитків. У компанії Rl Prosperis Commerce Sa заперечують дані слідства

Також, за даними слідства, Власенко  надав компанії Trans Trade RK S безпрецедентні умови придбання зерна – ціни нижчі за ринкові, відтермінування платежу і передачу документів на весь вантаж.

І тут саме цікаве. Власником фірми є одесит Роман Терещенко, який в 2010 році, за часів прем’єрства Юлії Тимошенко, був заступником голови правління ДАК «Хліб України». Саме він є другим учасником у справі. Терещенко є власником фірми «Транссервіс 2008» та «Фрам Шиппінг Едженсі», котрі орендують причали у Чорноморську та досі займається перевантаженням зернових. Йому висунули підозру у пособництві тільки 13 серпня 2021 року.

Цікаво, що спочатку адвокати Власенка та Терещенка домоглися скасування підозр їхнім підзахисним, проте через деякий час ці ухвали судів були скасовані.  Нібито то всі рішення щодо укладання контракту з «Транссервіс 2008» приймали колегіально у квітні 2021 року на засіданні правління. Скасували рішення як раз перед початком війни — 15 лютого 2022 року.

Редакція отримала інформацію, що пан Власенко наразі якимось чином виїхав з країни та перебуває в Королівстві Іспанія. При цьому, інформації щодо оголошення його у розшук на сайті МВС немає. Немає також і відповідних ухвал суду.

Ми звернулися до Офісу генпрокурора з метою з’ясувати долю справи Власенка. Там відповіли, що  ексголові ДПЗКУ та Терещенку висунуті підозри, але справа зупинена. Обвинувальні акти до суду поки не передавали. Більш детально в Офісі генпрокурора нічого сказати не змогли.

На наш погляд виглядає дивним, що справою ексголови ДПЗКУ займалася спочатку Нацполіція, а потім ДБР, тому що це прямий обов’язок НАБУ.

Back to top button