Новости

Топменеджера Юлії Тимошенко затримали під час спроби втечі з України: його звинувачують у розкраданні

В аеропорту "Київ" ім. Сікорського ("Жуляни") 13 серпня під час спроби покинути Україну затримали керівника Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) Андрія Власенка. Його призначення, як заявляють нардепи, особисто пролобіювала нардепка Юлія Тимошенко, раніше він очолював осередок "Батьківщини" в Миколаївській області. Власенка звинувачують у розтраті майна корпорації.

Також зазначається, що разом із Власенком затримали і його спільника. Про це повідомляє пресслужба Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції в Facebook.

Як працювала схема?

Усього за 10 місяців роботи в ДПЗКУ менеджер від “Батьківщини”, як вважають правоохоронці, організував схеми виведення коштів на мільярди гривень і, очевидно, збагатив і себе, і своїх покровителів. Як стало відомо нам із власних джерел, під час обшуків у кабінеті Власенка та інших приміщеннях, які він використовував, знайшли чорну бухгалтерію підприємства і 200 тис. доларів готівкою! Схеми, як вважають силовики, організували з ще одним давнім знайомим Тимошенко – Романом Терещенком. Детальніше про це читайте тут.

Схема:

  • ДПЗКУ отримала кредит під гарантії Китаю для того, щоб налагодити виробництво і доставку зерна в китайську держкомпанію;
  • замість того, щоб постачати зерно до Китаю, його продавали за заниженою ціною наближеним нібито міжнародним компаніям;
  • насправді компанії контролювалися українцем, давнім знайомим Юлії Тимошенко Романом Терещенком;
  • фірми Терещенка отримували зерно без передоплати, а потім не платили за нього.

Тільки за п’ять місяців 2021-го пов’язаним компаніям поставили зерно на понад 6 млрд грн. Йдеться про СН, Trans Trade RK SA, RL Prosperis Commerce SA, Trans Trade RK SA, Apiq Commodities Gmbh, Ai Amal General Traiding Limited, QAM7, GSteam. Усі ці фірми підконтрольні Роману Терещенку, впевнені в ДБР. І це легко довести. Наприклад, Trans Trade офіційно йому належить, а решта компаній, хоч і оформлені в Швейцарії, управляються пов’язаними з ним менеджерами.

Замішані Тимошенко і її зять

Роман Терещенко, на фірми якого, за версією силовиків, відправляли зерно за заниженими цінами – давній знайомий зятя Тимошенко, також він був членом її партії. У 2015-му він балотувався до Одеської обласної ради в списку “Батьківщини” (запис зберігся на сайті ЦВК). Тоді він вказав як місце своєї роботи компанію “Україна-2010”.

За даними системи Youcontrol, власник “Україна-2010” Терещенко Роман Вікторович також володіє “Транс Трейд Холдинг”. Пов’язані з ним компанії СН, Trans Trade RK SA, RL Prosperis Commerce SA, Trans Trade RK SA підозрюють у розкраданні коштів із ДПЗКУ. За даними нашого сайту, Чечоткін не тільки земляк Терещенка (обидва одесити), але і давній його знайомий. За версією правоохоронців, саме він залучив Терещенка в схеми на держкорпорації.

Артур Чечоткін, родич Тимошенко, за версією правоохоронців, був тіньовим куратором ДПЗКУ, особисто контролював усі незаконні операції. Ба більше, цю саму інформацію підтверджує і член наглядової ради “Укрзалізниці” Сергій Лешенко.

“Тимошенко обурювалася, що в нас у держкомпаніях неправильні наглядові ради. Ось, ви подивилися, як “правильно працює” наглядова рада. Неформальним, тобто “смотрящим”, наглядової ради на ДПЗКУ був зять Тимошенко”, – заявив Лещенко в одному зі своїх відео.

Крім того, лідер “Батьківщини” в ефірі телеканалу “Україна 24” зізнавалася в травні, що сама запропонувала кандидатуру Андрія Власенка на посаду глави ДПЗКУ. Вона впевнено говорила про майбутні успіхи Власенка на своєму новому посту.

Як повідомляли раніше, із січня до травня поточного року ДПЗКУ уклали зовнішньоекономічні контракти на експорт зернових з іноземними компаніями на загальну суму понад $231 млн. Водночас уже наприкінці липня дебіторська заборгованість цих компаній перед корпорацією склала вже більш як $57 млн.

Back to top button